Geldgebrek bedreigt komst getijdencentrale

woensdag 19 april 2017 13:20

De bouw van een getijdencentrale in de Brouwersdam achter Ouddorp is onzeker geworden. Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu, VVD) heeft de Tweede Kamer laten weten dat ze 75 miljoen euro tekort komt en niet te weten waar ze dat geld vandaan moet halen. ,,Ik heb alles geprobeerd.''

Door het maken van een opening in de Brouwersdam en de bouw van een getijdencentrale spoelt water uit de Noordzee het Grevelingenmeer in. Het getij dat zo wordt gecreëerd, kan worden gebruikt voor het opwekken van energie. Bovendien verbetert het doorspoelen van het meer de kwaliteit van het zuurstofloze water in de Grevelingen en dat is goed voor de kreeften, vissen en de planten op de bodem. Nu lijkt de bodem volgens deskundigen op een 'spooklandschap'.

De getijdencentrale kost 139,5 miljoen euro, maar Schultz zegt dat dit bedrag ondanks fikse Europese en provinciale steun nog niet op tafel ligt. Ze is bereid om 30 miljoen euro extra uit te trekken, maar dan nog is er het 'gat' van 75 miljoen euro. De Tweede Kamer wil niet dat dat uit het potje wordt gehaald voor dijkversterking zoals al eens is voorgesteld.

Labels

« Terug

Reacties op 'Geldgebrek bedreigt komst getijdencentrale'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.