Waterkwaliteit moet beter

woensdag 19 april 2017 13:23

Op 16 november tekenden overheden en maatschappelijke partners een ambitieuze verklaring om de waterkwaliteit in ons land te verbeteren: de Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater. Namens de Unie van Waterschappen zette Ingrid ter Woorst haar handtekening onder het document.

De laatste jaren is hard gewerkt om de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater te verbeteren. Maar ons water voldoet op veel plekken nog niet aan de eisen en wensen. Met de Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater werken alle betrokken partners op gebied van water, land- en tuinbouw, natuur, industrie, recreatie, gezondheidszorg en kennis aan de waterkwaliteit over de volle breedte.

Urgente problemen
De Delta-aanpak focust niet alleen op bestaande problemen, zoals meststoffen – nutriënten –, gewasbeschermingsmiddelen, de waterkwaliteit bij drinkwaterbronnen en de waterkwaliteit van onze grote wateren. Ook nieuwe, bedreigende stoffen in het water – bijvoorbeeld medicijnresten en microplastics – krijgen aandacht. De SGP fractie van Hollandse Delta is blij met deze aanpak.

Gezamenlijke oplossingen
Fractievoorzitter Wim de Jong onderschrijft het belang: 'Het is belangrijk dat de hele waterketen samen zorgt voor oplossingen om de waterkwaliteit te verbeteren. Niet alleen achteraf, als de verontreiniging al heeft plaatsgevonden. Maar ook preventief: ook de bron moet worden aangepakt'.

Waterschappen willen graag hun bijdrage leveren aan een betere waterkwaliteit in Nederland. Ingrid ter Woorst, bestuurslid van de Unie van Waterschappen: “De waterschappen gaan een impuls geven aan waterkwaliteit, door meetgegevens beschikbaar te stellen, gesprekpartner in de regio te zijn en samen oplossingen op te pakken!

Labels
Waterschap

« Terug

Reacties op 'Waterkwaliteit moet beter'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.